Hiç hikaye, roman CD si (kaseti) dinlediniz mi?
Evet dinledimm
Hayır hiç dinlemedim.
Küçükken dinlemişim ama hatırlamıyorum.
 
  
 
 
   
Müzik / Ülkemizde Müzik
Hasan Ferit Alnar
1906'da İstanbul'da dünyaya gelen Alnar'ın, müzik ve matematiğe olan yeteneği 5 yaşındayken anlaşılmıştı. Annesinin önerisiyle küçük yaşlarda büyük üstat Kanuni Vitali Efendi’den ders almağa başlamış ancak yaklaşık dört ay sonra hocası Vitali Efendi: “Benden öğreneceğin bir şey kalmadı” diyerek ders vermeyi bırakmıştı. Aldığı armoni, kontrpuant ve füg derslerinde de kısa zamanda öyle bir noktaya gelmişti ki 12 yaşındayken "Kanuni" olma gururunu yaşadı. İlk eseri yine bu yaşta vermişti:  Tahir-Buselik makamındaki "Longa". 16 yaşındayken "Kelebek Zabit Opereti" ni besteledi. O yıllarda hem okuyup hem de bazı topluluklarla sahneye çıkıyordu. Bu toplulukların biriyle gittiği Berlin'de birkaç plak doldurdu. Bu seyahatlerde elde ettiği başarılar nedeniyle bitirmek üzere olduğu mimarlık okulunu terk ederek müziği meslek edindi.
1927'de devletin açtığı sınavda başarı göstererek Viyana'ya gitti. Viyana Devlet Müzik Akademisinin bestecilik bölümünde Joseph Marx'ın öğrencisi olmuştu. 1932 yılında akademiyi başarı ile bitirmiş olarak İstanbul'a döndü.
1937'de Ankara Devlet konservatuarında öğretmenlik yaptı. 1941-46 yılları arasında İstanbul'da şehir tiyatrosunda orkestra şefliği yaptı. Türkiye’de o dönemde mevcut tüm orkestraları konuk şef olarak yönetme şansını yakalamıştı. 1946-52 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının şefliğinde bulundu. Altı yıl başarıyla sürdürdüğü şeflik görevini, sağlığının bozulması dolayısıyla bırakmış ve konservatuar’da kompozisyon dersleri vermeye başlamıştı.
1955'te Viyana'ya yerleşti. 1964 yılında tekrar Ankara'ya döndü.
1971'de ilk Devlet Sanatçılığı dağıtıldığında Cemal Reşit Rey ve Hasan Ferit Alnar bu ünvana layık görülmemişlerdi. Cemal Reşit Rey çok sonradan da olsa bu ünvanı sağlığında almıştı ancak Alnar o kadar şanslı değildi ve ölümünden çok sonra kendisine bu hak tanınmıştı.
30 Temmuz 1978’ de İstanbul’da vefat etti.
Türk beşlerinin içinde ayrı bir yere sahip olan Alnar, teksesli Türk Müziğinden yetişmiş tek bestecidir.
Hasan Ferit Alnar; kanun icrasında bir çığır açmış, son derece orijinal saz eserleri yazmış ve hemen bütün eserlerinde Türk müziğinin makam ve usullerini başarıyla kullanmıştır. Türk Müziği Sanatı'nın eğitimini almış ama zamanla, Batı Müziği alanında ustalaşmıştır. Her iki türdeki müziği ve kültürünü de çok iyi bilmektedir.Tek başına birçok plak doldurup zamanın sanatçılarına da eşlik etmiştir.
Kanun çalmayı da ihmal etmemiş, yıllar önce üzerinde çalıştığı kanun konçertosunu 1946 yılından itibaren bestelemeye başlamış, 1951 yılında konçertoyu tamamlamıştır, Türkiye'deki ilk ve tek Kanun Konçertosudur. Ferit Alnar daha sonraları konçertonun 3.bölümünü beğenmeyerek değiştirmek istemiş, 1958'de Hazreti Mevlana'yı ziyaretinden hemen sonra bir şaheser olan 3.bölümü birkaç gün içinde yazmıştır.


Eserleri